Technika

Veľa fotografov fotí s kratšími, zato svetelnejšími objektívmi. Príkladmi by mohli byť objektívy 300/4, 200/2,8 či 300/2.8. Na fotografovanie wildlife však tieto ohniská často nestačia. Mnohí z nás preto zvažujú kúpu telekonvertoru. Telekonvertor je jednoduchý optický člen, ktorý sa zvyčajne umiestňuje medzi telo a objektív.


Už prešlo celkom dosť času od kedy sa mi tento neobyčajný objektív dostal do rúk, tak som si povedal, že by možno niekoho zaujímalo ako sa s ním fotí. Keď som zvažoval jeho kúpu a poterboval som o ňom nájsť čo najviac informácií bol som trochu sklamaný. Moc som toho nenašiel a ešte horšie to bolo s ukážkovými fotkami. Ale keďže cena bola naozaj výhodná (kupoval som ho z druhej ruky) tak som sa rozhodol, že to skúsim. Po asi roku a pol musím povedať, že napriek tomu, že sa nejedná o dokonalé sklo tak mi nejakým spôsobom prirástlo k srdcu.


Keď som sa pred pár rokmi rozhodol vymeniť lacný zoom končiaci na 300mm za niečo o úroveň vyššie, ponúkalo sa mi viacero objektívov od rôznych výrobcov. Postupne som ich eliminoval na základe nevyhovujúcich vlastností, a v hre zostali iba tri objektívy od firmy Canon. Išlo o 2 objektívy s pevným ohniskom - 400/5.6L USM a 300/4L IS USM, a zoom 100-400/4.5-5.6L IS USM. Nakoniec som sa rozhodol pre 400/5.6. Keď po nejakom čase vyberal brat, zvolil 300/4. Obaja sme so svojim výberom spokojní. Pre a proti, ktoré najviac zavážili pri našom rozhodovaní skúsim v krátkosti popísať v tomto článku doplnenom o testovacie fotky.