Fotenie dravcov alebo Trpezlivosť ruže prináša

Autor: Filip Mrocek , Kategória: O fotení, Aktualizované: 04.02.2012 14:33

Fotenie dravcov alebo Trpezlivosť ruže prináša

Začiatok roku som strávil v nemocnici. Nie je to ideálny štart do nového roku, ale aspoň som mal čas si premyslieť čo a ako v najbližšej dobe fotiť. Jedna z vecí ktorá ma lákala bolo fotenie dravcov na vnadisku. Takému foteniu predchádza množstvo príprav. Treba vybrať miesto, postaviť kryt, naučiť dravce tam chodiť a nakoniec vyčkať nejakú tu fotku. Rany po operácii sa mi hojili celkom dobre, tak sme neváhali a vyrazili stavať kryt na vytipované miesto. Neskôr nasledovalo nosenie mäsitých zvyškov na prilákanie dravcov.

kryt na fotenie dravcov

Kryt na fotografovanie pri vnadisku

Bezkonkurenčný zrak

Mäso pekne ubúdalo, čo bolo znakom toho že je vnadisko navštevované. Preto sme sa rozhodli skúsiť šťastie, a na nejakého návštevníka si počkať v novopostavenom kryte. Jedno ráno ešte za šera sa nad krytom ozvalo typické zapískanie Myšiaka lesného. Pristál niekoľko desiatok metrov za návnadou. Bol teda na fotografovanie príliš vzdialený. Nemali sme skúsenosti s plachosťou tohto dravého vtáka. Jeden neopatrný pohyb a bol preč. Jeho zrak, ktorý využíva pri love koristi, odhalil potencionálne nebezpečenstvo. Poučení touto skúsenosťou sme pokračovali v pokúšaní šťastia.

Ťažké začiatky

Raz sa nám ho podarilo prekabátiť. Po nehybnom čakaní v kryte sa zniesol tichým letom na pripravené mäso, skontroloval okolie a s chuťou sa do neho pustil. Svetlo, žiaľ, príliš neprialo foteniu, navyše vzdialenosť medzi myšiakom a krytom bola príliš veľká. Návnadu sme neumiestnili do správnej vzdialenosti. Napriek všetkým svojim nedokonalostiam mala prvá fotka z krytu vysokú hodnotu. Bola predsa prvá! Za celý deň to bol ale jediný návštevník vnadiska. Bolo podozrivé, že mäso odtiaľ mizne pomerne rýchlo a napriek tomu za celý deň priletí jediný myšiak.

Myšiak lesný (Buteo buteo) Autor: Jakub Mrocek, EOS 450D + EF 400/5.6L USM, 1/125 s, F5.6, ISO 800

Fotopasca - najlepší priateľ fotografa

Mali sme podozrenie, že dravce vidia do nášho krytu, a preto sa boja prísť, keď v ňom čakáme. Na potvrdenie tejto teórie nám poslúžila fotopasca - malý zamaskovaný foťáčik so senzorom pohybu, ktorý urobí fotku keď sa pred ním niečo pohne. Pascu sme nasmerovali smerom na návnadu a nechali zapnutú. S veľkým očakávaním sme sa po ňu po nejakom čase vrátili. Fotky ktoré nasnímala nám potvrdili, že vnadisko je navštevované pomerne často. Dôvod malej úspešnosti pri fotení bolo pravdepodobne nedostačujúce maskovanie krytu.

Myšiak lesný (Buteo buteo) Fotka z fotopasce dokumentujúca výskyt dravcov na vnadisku

Úspech s príchuťou mrazu

Kryt sme teda upravili tak, aby nás nebolo vidieť ani pri neopatrnom malom pohybe, a zároveň sme mali výhľad na miesto kde bolo pripravené mäso. Jedno ráno sme sa opäť vydali skúsiť šťastie. Keď sme ešte v noci vyrážali z domu, teplota vzduchu bola asi -14°C. Pripravili sme si teda čo najteplejšie oblečenie, aby sme boli schopní vydržať pri vnadisku čo najdlhšie. Nutnosťou bola aj teplá deka a horúci čaj v termoske.

mysiak lesny

Myšiak lesný (Buteo buteo) Autor: Filip Mrocek, EOS 50D + EF 300/4.0L IS USM + TC Kenko 1,4x, 1/400 s, F5.6, ISO 400

Fotenie pri nízkych teplotách je dosť náročné. Sedieť niekoľko hodín v mraze si vyžaduje dostatočnú vrstvu izolácie od okolia, rovnako ako istú dávku sebazaprenia. Po nejakom čase si zima nájde cestu aj cez mnohé vrstvy oblečenia a spôsobuje nepríjemný pocit chladu. Najohrozenejšie sú končatiny. Udržať nohy v teple pri takýchto teplotách je azda nemožné. Aspoň nám sa to nepodarilo. Zima udrela v celej svojej sile. Pocit chladu na nohách vystriedala mierna bolesť a postupná strata citlivosti. Zvyšok tela však bol v relatívnom teple, tak sme pokračovali v čakaní.

mysiak lesny

Myšiak lesný (Buteo buteo) + Straka obyčajná (Pica pica) Autor: Jakub Mrocek, EOS 450D + EF 400/5.6L USM, 1/500 s, F5.6, ISO 400

Čakanie sa oplatilo. Silné mrazy zvyšujú výdaj energie voľne žijúcich zvierat, a tie nepohrdnú ľahko dostupnou potravou. Takmer celý čas sa v okolí vnadiska pohybovali straky, pričom sa chvíľami zatúlali aj do tesnej blízkosti nášho krytu.

straka obycajna

Straka obyčajná (Pica pica) Autor: Jakub Mrocek, EOS 450D + EF 400/5.6L USM, 1/800 s, F6.3, ISO 400

Straky neboli jediné vtáky ktoré sa prišli nažrať. Dlho na seba nenechal čakať ani myšiak. Pristál pri pripravenom mäse ešte skoro ráno. Niečo sa mu nezdalo, tak vzlietol a pristál hneď vedľa krytu. Vzdialenosť medzi nami a ním bola len niekoľko metrov. Napriek tomu že sme ho nevideli cez viacero vrstiev maskovania, mohli sme z blízka počuť zvuky ktoré vydáva. Bol to krásny zážitok, byť v tesnej blízkosti tak plachého vtáka akým je myšiak. Po nejakom čase opäť priletel. Toto sa ešte niekoľko krát zopakovalo.

mysiak lesny

Myšiak lesný (Buteo buteo) Autor: Filip Mrocek, EOS 50D + EF 300/4.0L IS USM + TC Kenko 1,4x, 1/800 s, F7.1, ISO 320

Malým spestrením čakania boli aj vrabce, ktoré nám pristáli priamo pred krytom. Raz v tesnej blízkosti prešiel aj bažant, ale neočakávali sme ho, a naše reakcie neboli dostatočne rýchle aby sme ho stihli zachytiť na fotkách.

Vrabec poľný (Passer montanus)) Autor: Filip Mrocek, EOS 50D + EF 300/4.0L IS USM + TC Kenko 1,4x, 1/500 s, F7.1, ISO 320

Zima bola neúprosná a teplota sa pohybovala stále hlboko pod bodom mrazu. Napriek tomu že sa v okolí aj naďalej ozývali myšiaky a straky, rozhodli sme sa okolo jedenástej hodiny naše čakanie ukončiť. Mali sme už nafotené to na čo sme tak dlho čakali - myšiaka aj straky. To samozrejme neznamená, že by nebolo čo zlepšovať, ale zima nás nútila začať sa hýbať.

Myšiak lesný (Buteo buteo) Autor: Jakub Mrocek, EOS 450D + EF 400/5.6L USM, 1/800 s, F6.3, ISO 400

Zbalili sme teda veci, a šťastní sa vydali na cestu domov. Po všetkej tej námahe s prípravou sme boli konečne odmenení nejakými fotkami. Opäť sa raz potvrdilo že trpezlivosť ruže prináša.

Straka obyčajná (Pica pica) Autor: Filip Mrocek, EOS 50D + EF 300/4.0L IS USM, 1/250 s, F5.6, ISO 400

Aj keď je začiatok februára, stále tu nemáme sneh, ktorý by pridal fotkám ďaľší rozmer. Snáď sa ho dočkáme, a príbeh o fotografovaní myšiakov bude mať ešte pokračovanie.

mysiak lesny

Myšiak lesný (Buteo buteo) Autor: Filip Mrocek, EOS 50D + EF 300/4.0L USM, 1/640 s, F7.1, ISO 320

straka

Straka obyčajná (Pica pica) Autor: Jakub Mrocek, EOS 450D + EF 400/5.6L USM, 1/1000 s, F6.3, ISO 400


Článok má 9 komentárov

Pridať sa do diskusie
Riso Krchnak  |  www.richphoto.ephoto.sk 25.11.2013 14:58 | Odpovedať
Caute chalani, super fotecky sa vam podarili. Ja planujem tuto zimu pofotit nejake mysiaky a rozmyslam, ake maso ste im davali. Viete mi prosim poradit? Popripade co treba na taketo fotenie a comu sa vyvarovat? Ak by ste si nasli cas, mozte mi napisat na krchnak123@yahoo.com.Diky vopred a vela zdaru a dobreho svetla :))
Lukáš Kazda  |  www.photokazda.com 18.02.2012 11:17 | Odpovedať
Pěkný čtení a super fotky. Držím palce a přeju pěkný světlo...
Tomáš Tóth 07.02.2012 12:23 | Odpovedať
Super chlapci tak dalej !!!
Lenka 07.02.2012 11:51 | Odpovedať
Ahoj kluci, o vašich stránkách vím od vašeho strejdy Lukáše, kterého znám z práce. Váš článek je napínavý jako detektivka a fotky úžasné. Oceňuji vaši vytrvalost - můžu to srovnat jen s několikahodinovou prací ve vymrzlém kostele - ale i tak to bude nižší liga. Držím palce při dalším focení! Rozhodně to stojí za to!!! Díky.
Jirka Bartoš  |  www.bartosphoto.cz 07.02.2012 10:54 | Odpovedať
Super fotky i článek, držím palce ať se daří i nadále.
Milan Kapusta  |  milankapusta.zenfolio.com/ 05.02.2012 22:48 | Odpovedať
Skvelé chlapci :-)
petere  |  www.peterephoto.estranky.sk 05.02.2012 20:21 | Odpovedať
Ste machri chlapci. Vsetka ta namaha stala za to. A ze ozaj stala. Vyborne fotecky a velmi pekne napisany clanok. Dufam, ze Vam coskoro napande sneh a pribeh bude mat pokracovanie. Uz teraz sa tesim. Ako pise Milan, toto su ozaj cenne fotky ziadny WS.
Milan Kánya  |  www.milankanya.com 05.02.2012 15:24 | Odpovedať
Dobrá práca chalani. Je vidno ze sa da nafotit nase dravce aj inak ako na WS ;)
Lukáš Pich  |  www.RollsRojs-video.cz 05.02.2012 13:55 | Odpovedať
Pěkný pěkný, povedlo se vám to! :) S nedostatečným maskováním mám svoje zkušenosti - už je to teda asi 5 let zpátky, ale taky jsem čekal v zimě u mrtvého srnce v provizorním krytu, který měl jen tři stěny, protože zezadu mě kryla neprostupná houština mladých boroviček...a ty potvory káně mě i skrz to hustý jehličí stejně viděly, posedávaly na stromech okolo a neodvážily se slétnout na zem. Mimo to jsem právě tam zažil asi největší zimu v životě, dřepěl jsem tam 5 hodin a nikdy mě ruce mrazem nebolely tolik jako tehdy :) Takže si ty podmínky umím představit a gratuluju k výsledkům!

Pridať komentár