Ako sme fotili svorku vlkov

Autor: Jakub Mrocek , Kategória: O fotení, Aktualizované: 04.01.2016 16:13

Ako sme fotili svorku vlkov

Vlky boli pre nás odjakživa tajomnými a záhadnými stvoreniami. Ich spôsob života nás priťahoval, no na druhej strane sme vedeli, že stretnúť ich vo voľnej prírode je s našimi možnosťami takmer nemožné. V okolí Bratislavy totiž nežijú a širší okruh bol pre nás vzhľadom na náš vek nedostupný. Až v posledných rokoch, kedy sa naše možnosti na cestovanie zlepšili, sme začali pomýšľať na vysnívané stretnutie s Duchmi lesa.

Koncom leta sme sa náhle rozhodli vycestovať ďaleko od domova, za východné hranice Slovenska. Cieľom našej výpravy bola vrcholiaca jelenia ruja. Veci sme mali zbalené veľmi rýchlo a proti noci sme sa vydali na dlhú cestu. Náš plán bol jasný – doraziť na miesto ešte pred svitaním. V šoférovaní sme sa striedali a tak nám cesta ubehla rýchlo. Pred štvrtou ráno sme odstavili auto a hneď sme vedeli, že jelenia ruja, azda najkrajšie lesné divadlo, je v plnom prúde. Poháňaní predstavou nádherných zážitkov sme uháňali náročným terénom. Ťažké batohy plné jedla, spacákov, oblečenia a ďalších vecí potrebných na prežitie niekoľko dní v divočine sme na chrbte ani nevnímali. Keď sa začalo rozvidnievať, našu pozornosť zaujala lesná cesta plná stôp. Medzi nimi sme okrem stôp jeleňov našli aj niekoľko vlčích paciek. Neverili sme tomu, čo vidíme, no do našich predstáv okamžite vstúpili výjavy zo života vlkov a od toho momentu sme snívali o jedinom – vidieť vlka aspoň na chvíľu.

Prvá noc bola pomerne pokojná, sem tam sa ozval jeleň a svojim mohutným hlasom dával všetkým na známosť, kto je tam pánom. Po celodennom chodení a pozorovaní prírody na druhý deň však nič ani len nenasvedčovalo tomu, že by sme mohli vlky stretnúť. Sú to veľmi opatrné zvieratá. Po ďalšej noci bolo však všetko inak. Do nového dňa nás privítalo chladné ráno. Príroda na nás prehovárala a odvšadiaľ sme cítili život. Po dvoch nociach strávených v divočine sa nám konečne na tretí deň príroda odvďačila tou najkrajšou odmenou. Na protiľahlom brehu rieky sa zrazu v tráve čosi pohlo. Bolo to menšie ako jeleň a sfarbením to pripomínalo srnčiu zver v zimnej srsti. Na prvý pohľad sme nevedeli, čo to je. Keď k záhadnému tvorovi vyskočili z trávy ďalšie, podobné, vedeli sme zrazu úplne presne, s kým máme do činenia. Naše oči neverili tomu, čo vidia, ruky pochybovali o tom, že fotia naozaj vlka. Pred nami sa behom pár sekúnd objavila celá svorka divých vlkov! Prešli popred nás a absolútne nerušení našou prítomnosťou po asi dvoch minútach opäť bez stopy zmizli pod tajomným plášťom prírody. Podarilo sa nám odfotiť niekoľko záberov, no najkrajší nám ostal v srdci. Po splnení sna sme domov šťastnejší odchádzať už ani nemohli...

Vlk dravý (Canis lupus)

Vlk dravý (Canis lupus)


Článok má 13 komentárov

Pridať sa do diskusie
Ďuri 17.06.2017 13:43 | Odpovedať
parada gratulujem a dufam ze aj mne sa niekedy tento sen naplni
worker 28.01.2016 21:00 | Odpovedať
paráda, je to ten brod s filmu Vlčie hory?
Peter Fock 28.01.2016 06:40 | Odpovedať
Gratulujem.Dostat vlka na fotodostrel je uspech..super
Pavel9 25.01.2016 04:33 | Odpovedať
Chalani, úžasné zábery voľne žijúcich zvierat. Som príjemne prekvapený, že chlapci z veľkého mesta majú takýto koníček a trpezlivosť. Prosím, nemente fotoaparáty za zbrane, ostante naozajstní "lovci bez zbraní". Niet krajšieho pocitu, ako vidieť akékoľvek zvieratko, vtáča živé v prírode, než ho mať niekde doma vypchaté, zapadujúce prachom. Nech vaše "fotoúlovky" sú naozaj tou čerešničkou. Ak viete vnímať prírodu očami a srdcom, príroda sa Vám ukáže v tom najrajšom svetle pre objektívy fotoaparátov, ktoré Vám budú pripomínať jej opätovanú lásku k nej. Ešte raz, VĎAKA !!!
blanka 24.01.2016 17:21 | Odpovedať
Krásne zábery chlapci, pekne opísané a držím Vám palce na veľa ďalších fotografií.
MW 11.01.2016 13:37 | Odpovedať
Gratulujem, na Sane to jednoducho ide, ci? :)
Peter Thailon Misovic  |  misovic.net 09.01.2016 13:28 | Odpovedať
Krasny zaber !
Jaro  |  www.kerryviews.com 06.01.2016 23:29 | Odpovedať
Gratulujem k nadhernemu a velmi ojedinelemu ulovku!!
Marian 06.01.2016 15:15 | Odpovedať
Gratulujem k fantastickemu ulovku,toto raz vidiet ,musim preto asi viac urobit :)
Otakar Polák 06.01.2016 05:48 | Odpovedať
nádhera, majstrovský kúsok
Josef  |  www.photographyjg.cz/ 05.01.2016 19:55 | Odpovedať
Pánové moc pěkné čtení a nádherný snímek, gratuluji vám ke splnění vašeho snu! :)
Riso Krchnak  |  www.richphoto.ephoto.sk 05.01.2016 19:24 | Odpovedať
Super páni, klobúk dole :)
Pietro 05.01.2016 18:57 | Odpovedať
Perfektné. Gratulujem. Ste šikovní. Len tak ďalej

Pridať komentár