Dudok chocholatý - klenot našich lesov

Dudok chocholatý - klenot našich lesov

Vďaka svojmu nezameniteľnému vzhľadu patrí dudok chocholatý medzi exotické klenoty našich lesov. Žltohnedé, často až do oranžova sfarbené perie na hlave vytvára typický chochol, ktorého pierka sú zakončené čiernymi fliačkami. Krídla sú čiernobiele a v porovnaní s telom dudka sú pomerne veľké. Dudky lietajú často nízko nad zemou a typický je ťažkopádny, vlnovitý štýl letu. Zobák je pomerne dlhý a tenký, mierne zahnutý smerom dole a výborne slúži na zber hmyzu a lariev na okrajoch lúk, v riedkych lesoch, pri vode, v piesku alebo v štrkovitých oblastiach.

Dudok chocholatý (Upupa epops) s typickým chocholom na hlave

Dudok chocholatý (Upupa epops) s typickým chocholom na hlave.

Dudok chocholatý (Upupa epops)

Ohrozený v modernej krajine

  Dudok patrí po krakli belasej k ďalšiemu druhu, ktorý u nás stráca svoje prirodzené prostredie. Činnosťou človeka a moderným poľnohospodárstvom prichádza o biotopy, na ktorých by našiel dostatok potravy aj vhodné miesta na hniezdenie. K postupnému úbytku hniezdiacich párov v strednej Európe prispieva aj fakt, že dudky sú sťahovavé a zimné mesiace trávia v Afrike a v Ázii, kde sú často vo veľkom počte legálne aj nelegálne lovené miestnymi obyvateľmi.

Dudok chocholatý (Upupa epops) pri východe slnka

Rodinný typ

  Dudky obľubujú presvetlené lesíky, ktoré priamo nadväzujú na trávnaté porasty, kde žije množstvo hmyzu. Tieto biotopy v ideálnom prípade vznikajú pastvou zvierat, vďaka čomu tráva nedorastá do veľkej výšky a na truse dobytka má dobré podmienky pre život veľké množstvo hmyzu. Práve v takýchto miestach si dudky najradšej hľadajú vhodnú (stromovú) dutinu, v ktorej odchovajú svoje mláďatá. Na vajciach sedí samica, ktorej samček prináša potravu. Po vyliahnutí mláďat ich spočiatku kŕmi len samica, no rýchlo sa pridáva aj samček.

Dudok chocholatý (Upupa epops)

Dudok chocholatý alebo dudok nechocholatý?

Typickým znakom dudka je jeho chochol na hlave. Tento chochol však dudok nenosí roztiahnutý ani zďaleka po celý čas. Pri bežnom love alebo počas letu je vejárovitý chochol schovaný. Do plnej parády ho dudok roztvára napríklad keď je vzrušený alebo počas toku, keď chce zapôsobiť na opačné pohlavie. Roztvoriť ho môže aj v prípade nebezpečenstva, kedy sa snaží prípadného predátora zastrašiť.

Dudok chocholatý (Upupa epops)

Opatrný a obozretný

Dudok patrí medzi veľmi ostražité a opatrné vtáky. Počas nášho pozorovania dudkov sme si museli okrem množstva času stráveného pozorovaním pripraviť poriadnu dávku trpezlivosti. Naším hlavným cieľom bolo dudka nevyrušovať. Pri pozorovaní a fotení sme sa preto snažili čo najlepšie maskovať. Dni a hodiny strávené v blízkosti dudkov nám okrem príjemných zážitkov priniesli nakoniec aj odmenu v podobe fotiek.

Dudok chocholatý (Upupa epops)

Viac fotiek dudkov nájdete v našej galérii.

Páčil sa Vám článok? Niečo Vás zaujalo? Pridajte komentár ku článku!


Článok má 2 komentáre

Pridať sa do diskusie
Filip Mrocek | www.fotolovci.sk  |  www.fotolovci.sk 19.06.2017 06:48 | Odpovedať
Ahoj Adam, ďakujeme za zastavenie :) Škola zo mňa robí mrzáka, musím chodiť viac do lesa a zrak sa mi určite zlepší :)
adamcok 17.06.2017 08:01 | Odpovedať
krasne chlapci.pekne ste povedali aj o ekologickych suvislostiach... a chudak fudzisan odkedy nosi brejle vole? :)

Pridať komentár