Volavka biela - biely elegán

Autor: Jakub Mrocek , Kategória: O fotení, Aktualizované: 05.09.2012 12:16

Volavka biela - biely elegán

Keď som sa nedávno vydal pozrieť na nové miesta na fotenie, potešil ma nález krásneho zákutia, kam za potravou lietali okrem iného aj volavky biele. Tie zatiaľ môjmu objektívu unikali, tak som sa to rozhodol zmeniť. Ako obvykle, ani tieto fotky neboli zadarmo, ale chvíle v prítomnosti týchto elegantných vtákov kompenzujú všetku námahu.

Volavka biela (Ardea alba) , Autor:Jakub Mrocek, EOS 5D+Sigma 800/5.6, 1/1600s, F5.6, ISO 1250

Kto hľadá, nájde

Držiac sa tohoto príslovia, vyrazil som raz do nových miest, kde som chcel nájsť miesto vhodné na fotenie. Ako som tak prechádzal lokalitu za lokalitou, nezdalo sa mi nič vhodné. Buď malá aktivita zvierat, alebo príliš časté rušenie ľuďmi, či podmienky nevhodné na fotenie. Až som raz prišiel na miesto, ktoré ma na prvý pohľad moc neoslovilo. Keď už som odchádzal, započul som rybárika, tak som sa ešte vrátil. Na chvíľu si sadol a pozoroval. Veľmi milo ma prekvapila volavka, ktorá si prišla dať olovrant.

volavka biela

Volavka biela (Ardea alba) , Autor:Jakub Mrocek, EOS 450D+ EF 400/5.6, 1/800s, F5.6, ISO 400

Viac šťastia ako rozumu

Povedal som si, že by to mohla byť zaujímavá lokalita a niekedy sa tam musím ísť pozrieť aj s foťákom. Za pár dní, keď nebolo čo iné fotiť, rozhodol som sa ísť skontrolovať novú lokalitu. Keď som prišiel, srdce mi podskočilo. Volavka bola tam. Síce odletela, ale dúfal som, že sa ešte vráti. A tak som sa pripravil na fotenie. Skoro som to ani nestihol, lebo už na vodnú plochu pristávalo niekoľko volaviek. Najprv sa rozhliadali, či je čistý vzduch a potom sa spokojne pustili do hľadania potravy. To už sa moje lakte zarývali hlboko do bahna, aby bol objektív tesne nad hladinou a mohli vzniknúť zaujímavé fotky.

volavka biela

Volavka biela (Ardea alba) , Autor:Jakub Mrocek, EOS 450D+EF 400/5.6, 1/400s, F5.6, ISO 400

Elegantnosť pohybu volaviek bola fascinujúca. Ladne sa prechádzali na svojich dlhých nohách a pozorne sledovali každý pohyb pod hladinou. Keď na chvíľu zastavili a natiahli krk pred seba, bolo to pre mňa znamenie, aby som sa pripravil. Volavka išla loviť. Za chvíľočku už zobák rozrážal vodnú hladinu a volavka čosi vyťahovala z vody. Vačšinou to boli malé rybky alebo žaby, ale raz ulovila aj raka. Ten sa jej ako jedlo nepáčil, asi kvôli pancieru, tak ho zas pustila.

volavka biela

Volavka biela (Ardea alba) vytiahla z vody raka. Autor:Jakub Mrocek, EOS 450D+EF 400/5.6, 1/1000s, F5.6, ISO 800

Aktivita bola výborná, tak som fotil a fotil, až som celú kartu zaplnil. Nezostávalo mi nič iné ako rýchle premazanie pokazených záberov a fotenie mohlo pokračovať. Toto sa viac krát opakovalo, takže som "prirodzeným výberom" vymazal skoro všetky statické fotky rovno vo foťáku a ostali mi len tie z lovu.

volavka biela

Volavka biela (Ardea alba) , Autor:Jakub Mrocek, EOS 5D+Sigma 800/5.6, 1/800s, F8.0, ISO 1000

Bahno, bahno, samé bahno

Celý natešený z prvých úlovkov som sa na to isté mieto vybral aj ďalšie ráno. Mal som plán, ako nafotiť volavky lepšie. Prišiel som ešte za tmy, aby som ich nevyrušil svojim príchodom. Ale na na lokalite ma čakalo nemilé prekvapenie. Voda v noci stúpla a miesto kde som chcel fotiť bolo celé zaplavené. Vybral som nakoniec iné, s nie až tak hlbokou vodou a začal pripravovať foťáky. Statívy som zaboril do bahna a vody tak, aby bola slnečná clona tesne nad vodou. Zamaskoval sa, psychicky sa obrnil a ľahol si do studenej vody, ktorá mala skoro ráno asi 16 stupňov, rovnako ako vzduch.

volavka biela

Volavka biela (Ardea alba) , Autor:Jakub Mrocek, EOS 450D+ EF 400/5.6, 1/1250s, F5.6, ISO 400

Po chvíli som svoje rozhodnutie trochu ľutoval. Studená voda ma chladila skoro po celom tele, ale už nebolo cesty späť, všetko bolo mokré, trebalo to len vydržať a počkať na príchod volaviek. Čakanie to bolo úplne iné ako v suchu a pohodlí krytu. Teraz sa každá minúta vliekla a mne začínala byť celkom zima. Na chvíľu sa medzi rákosím ukázala jedna volavka, ale potom zas pokračovala smerom preč. Čakal som teda ďalej. Od zimy som sa začal triasť, ale aj to som sa snažil obmedziť, aby som nerobil vlnky, ktoré by prípadnú volavku mohli upozorniť na moju prítomnosť. Nakoniec som sa sa predsa dočkal, po vyše dvoch hodinách sa prišla ukázať biela kráska. Na chvíľu zapózovala a zas si išla svojou cestou. To bolo moje vyslobodenie a konečne som mohol vyliezť zo studenej vody. Telo mi medzi tým poriadne stuhlo, ale suché oblečenie, ktoré som mal pripravené, ma opäť zahrialo.

Úspešný lovec

Pri spracovávaní fotiek som si všimol, že volavka je veľmi úspešný lovec. Väčšina úderov zobákom pod hladinu skončilo ulovenou rybkou alebo žabkou. Ďalšia vec, ktorá ma na volavkách fascinuje je, že aj počas veľmi prudkých útokov má oči stále otvorené, aby mohla sledovať pohyb koristi.

volavka biela

Volavka biela (Ardea alba) , Autor:Jakub Mrocek, EOS 5D+Sigma 800/5.6, 1/800s, F8.0, ISO 1000

S volavkami sa mi zatiaľ nepodarilo nafotiť všetko čo som chcel, ale ešte mám pred sebou trochu voľna, tak na tom skúsim popracovať, rovnako ako na ďalších druhoch, ktoré sa na mojej novej lokalite vyskytujú.

volavka biela

Volavka biela (Ardea alba) , Autor:Jakub Mrocek, EOS 450D+EF 400/5.6, 1/1250s, F5.6, ISO 400


Článok má 8 komentárov

Pridať sa do diskusie
Tomyno  |  www.tomyno.sk 22.10.2012 15:15 | Odpovedať
...Krásne zachytene Jakub, tie odrazovky na hladine uplne luxus foto ;), caf caf...
edolelkes  |  Http://edolelkes.com 09.09.2012 11:24 | Odpovedať
Gratulujem k nádherným fotkám.
Jiří bartoš  |  www.bartosphoto.cz 07.09.2012 20:34 | Odpovedať
Jakube, krásné fotky. Jsi borec takhle ležet ve vodě, brrrr
Deviant 06.09.2012 19:56 | Odpovedať
Vidím, že sa tvoje šialenstvo nakoniec vyplatilo a všetky tie nástrahy, ktoré si musel prekonať a prežiť stáli za to ;) . Som zvedavý potom na tie fotky, ktoré budú také aké chceš ;D
Jakub Mrocek  |  www.fotolovci.wz.cz 06.09.2012 15:57 | Odpovedať
Lukáš Pich: keď ležíš vo vode a trčí len kúsok tela, hlava a foťák, tak to samo o sebe maskuje celkom dobre :) Samozrejme som sa ešte zakryl sieťou a volavka lovila aj na 15m :)
Lukáš Pich  |  www.RollsRojs-video.cz 06.09.2012 15:48 | Odpovedať
Supr fotky, ale seš teda šílenec, já bych si do té vody nelehl :) Jak jsi při tom byl maskovaný - jen síť přes sebe?
stugent 06.09.2012 15:38 | Odpovedať
moc pěkné záběry!!
adam52 06.09.2012 14:39 | Odpovedať
kubo exkluzivitka!si boss!

Pridať komentár