Prázdniny s líškami

Autor: Jakub Mrocek , Kategória: O fotení, Aktualizované: 09.01.2012 12:58

Prázdniny s líškami

Asi polovicu letných prázdnin sme strávili na dedine neďaleko Púchova. Pravidelne sme chodili fotiť na okolité lúky, najmä srnčiu zver. Raz sme si sadli na kraj neveľkej lúčky. Po nejakom čase sme zbadali líšku, ako sedí oproti nám, na druhej strane lúky. Dlho nič nerobila, iba si tam spokojne sedela. Potom vyšla aj druhá líška. Pokúšali sa nájsť si nejakú potravu na lúke a pri tom sa jedna dostala asi na 25m k nám. Boli sme veľmi radi že sme stretli tieto prefíkané lesné stvorenia. Predpokladali sme že by líščatá mohli chodiť na to miesto pravidelne. Bolo nám jasné kam pôjdeme na druhý deň. Večer sme si sadli na to isté miesto, a čakali či sa líšky znovu ukážu. Našťastie nás nesklamali a dokonca sa odvážili prísť ešte bližšie.

Takto sme ich tam fotili niekoľko dní po sebe. Chodili tam spolu 3 mladé líšky, z ktorých bola jedna odvážnejšia a prišla k nám vždy najbližšie. Jedno ráno sme ešte za tmy zbadali nejaký pohyb na lúčke pred nami. Bola tam opäť. Naša malá líštička. S niečím sa furt hrala, neskôr sme zistili že to bol kus čreva, ktoré niekde našla. Postupne ju to však prestalo baviť a začala sa túlať po lúke a hľadať nové dobrodružstvo. A tak sa stalo že sa k nám postupne priblížila asi na 5 metrov. Bolo ešte veľmi skoro ráno, a málo svetla, teda podmienky na fotenie dosť zlé. Ale zážitok krásny. Asi sme sa líške páčili lebo v našej prítomnosti ostala niekoľko desiatok minút a medzitým svetla pribúdalo a pribúdalo, až sa dalo aspoň ako-tak fotiť.

Nasledujúci večer sme boli opäť na našom obľúbenom mieste. Tento krát však o čosi skôr. Dúfali sme totiž, že by sa líštičky mohli ukázať aj v trochu lepšom svetle. Vyšlo to tak no polo. Svetlo nebolo úplne najlepšie ale aspoň sme nemuseli nastavovať astronomické citlivosti. Na lúčku vyšli líšky a jedna si sadla neďaleko od nás. Ale to pravé orechové prišlo až keď k nej prišla aj druhá. Líšky sa začali hrať a nacvičovali si súboje. To im v budúcom živote môže pomôcť pri love koristi.

V spoločnosti troch mladých líšok sme strávili niekoľko krásnych večerov a rán, z ktorých sme si odniesli nezabudnuteľné zážitky a taktiež nejaké fotografie.


Článok má 0 komentárov

Pridať sa do diskusie

Pridať komentár